Ochrona środowiska przyrodniczego to racjonalne i zrównoważone wykorzystywanie dostępnych nam zasobów - w tym żywności.
Marnujemy żywność - aż 1/3 produkowanego jedzenia trafia do śmietnika.
Kupujemy bez listy i spontanicznie – co stanowi jedną z głównych przyczyn marnowania żywności w naszych domach.
Obrazu dopełnia fakt, że zaledwie co 4 Polak przyznaje się do kupowania „brzydkich” produktów (np. uszkodzonych opakowań lub oderwane od kiści owoce). Takie produkty były dotychczas stratowane przez sieci handlowe i w efekcie trafiały do kontenera na odpady.
Od dnia 1 marca 2020 r. weszły w życie przepisy ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności, które mają na celu przeciwdziałanie marnowaniu żywności przez przedsiębiorców. Nakładają one nowe obowiązki na sprzedających żywność.
Nowe przepisy dotyczą żywności, która zostanie wycofana z dystrybucji i przeznaczona do unieszkodliwienia jako odpady ze względu na:
- zbliżający się upływ termin przydatności do spożycia lub daty minimalnej trwałości,
- ze względu na wady wyglądu tych środków spożywczych albo ich opakowań
Nowe obowiązki:
- Podpisanie umowy z organizacją pozarządową dotyczącej przekazywania niesprzedanego jedzenia:
- do 18 lutego 2020 r. - większe sklepy (powyżej 400 m2 powierzchni sprzedaży),
- od 18 września 2021 r. - mniejsze sklepy (powyżej 250 m2 powierzchni sprzedaży);
- Prowadzenie kampanii informacyjno – edukacyjnych, we współpracy z organizacją pozarządową, której sklep będzie przekazywał żywność, co najmniej raz w roku, przed dwa kolejne tygodnie;
- Składanie rocznego sprawozdania o ilości marnowanej żywności, począwszy od sprawozdania za rok 2020, które do 30 kwietnia 2021 r., będą składać większe sklepy;
- Zamieszczanie informacji o wysokości należnej opłaty za marnowanie żywności lub o wartości żywności przekazanej organizacjom pozarządowym, w sprawozdaniu finansowym oraz na swojej stronie internetowej, jeżeli ją prowadzą.
Kogo dotyczą nowe obowiązki:
- od 18 lutego 2020 r., jednostki handlu (sklepy lub hurtownie) o powierzchni sprzedaży powyżej 400 m2, w których przychód ze sprzedawanej żywności stanowi co najmniej 50% przychodów ze sprzedaży wszystkich towarów.
- od 18 września 2021 r., przepisy obejmą także sklepy lub hurtownie o powierzchni sprzedaży powyżej 250 m2 , w których przychód ze sprzedaży żywności stanowi co najmniej 50% przychodów ze sprzedaży wszystkich towarów.
Jeśli sprzedawca ma więcej niż jeden punkt sprzedaży, to te kryteria stosuje odrębnie dla każdego z nich.
Opłaty:
- Stawka opłaty wynosi 0,1 zł za 1 kg marnowanej żywności. Podstawę obliczenia opłaty stanowi 90% masy marnowanej żywności w kilogramach, za wyjątkiem 2020 r., kiedy podstawa wyniesie 80% masy marnowanej żywności w kilogramach.
- Opłatę należy pomniejszyć o koszty, poniesione na kampanie edukacyjno – informacyjne czy transport żywności do organizacji, z którą współpracuje dany przedsiębiorca.
- Jeśli nie rozliczysz się z należnej opłaty albo ją zaniżysz, inspektor ochrony środowiska ukarze cię mandatem w wysokości od 500 zł do 10 000 zł.
Gdzie wnieść opłatę?
- Jeżeli nie masz umowy z organizacją - opłatę wnosisz do Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej,
- Jeżeli masz umowę z jedną organizacją - opłatę przekazujesz tej organizacji,
- Jeżeli masz umowę z wieloma organizacjami i przekazywałeś żywność - opłatę dzielisz proporcjonalnie między organizacje,
- Jeżeli masz umowę z wieloma organizacjami i nie przekazywałeś żywność - opłatę dzielisz po równo między organizacje.
- Jeśli pomimo obowiązku, nie zawrzesz z organizacją pozarządową umowy dotyczącej nieodpłatnego przekazywania żywności, grozi ci kara w wysokości 5000 zł. Unikniesz jej, gdy wykażesz, że nie mogłeś podpisać umowy, bo na terenie powiatu, w którym działasz nie ma odpowiedniej organizacji.
Umowa z organizacją pozarządową:
W umowie określisz zasady współpracy z organizacją, której będziesz za darmo przekazywać niesprzedane jedzenie. Umowa powinna zawierać w szczególności postanowienia dotyczące:
- czasu i sposobu przekazywania NGO żywności oraz rodzaju żywności;
- podziału kosztów odbioru i dystrybucji żywności pomiędzy stronami umowy;
- przypadków, w których organizacja pozarządowa może zrezygnować lub odmówić odbioru żywności;
- okresu obowiązywania umowy oraz odpowiedzialności stron za niedotrzymanie warunków umowy, w tym warunków wypowiedzenia.
Ustawa nie ogranicza liczby organizacji, z którymi możesz współpracować, przy czym z każdą z nich musisz mieć podpisaną umowę (dopuszczalna również forma elektroniczna z użyciem kwalifikowanego podpisu).
Informacji o organizacjach, które działają w twojej okolicy, możesz poszukać np. w starostwie powiatowym czy na portalu organizacji pozarządowych: www.spis.ngo.pl.
NGO zainteresowane odbiorem jedzenia, mogą też same się do ciebie zgłaszać i proponować współpracę.
Pamiętaj: Nie przekazujesz napojów alkoholowych o zawartości alkoholu powyżej 1,2% oraz napojów alkoholowych będących mieszaniną piwa i napojów bezalkoholowych, w których zawartość alkoholu przekracza 0,5%.
Ustawa: Ustawa z dnia 19 lipca 2019 r. o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności (.pdf 170KB)
Źródło:
Biznes.gov.pl
Bank Żywności